Past na myši


Dne 12. 4. 2018 navštívili studenti prvních a druhých ročníků všech oborů divadelní představení ve Velkém divadle Past na myši, v režii Martiny Schlegelové. Autorkou scénáře je světoznámá spisovatelka Agatha Christie, jejíž text se v Londýně uvádí na divadelních prknech od roku 1952 nepřetržitě dodnes, dokonce je tato hra svým počtem repríz zapsána v Guinessově knize rekordů.

Děj i atmosféra odpovídá většinové představě o dílech královny detektivky. Cituji M. Caltovou z programu hry. „Děj se odehrává v nově otevřeném penzionu U klášterní studně. Sněhová bouře a odříznutý kabel elektrického vedení vytvářejí izolaci, ve které se obtížně odhalují skrytá tajemství i komplikované vzájemné vztahy. Jasné je jen to, že někdo se chce pomstít za zločin, spáchaný před léty na bezbranných dětech.“

Žákům se představení líbilo. Ocenili jeho srozumitelnost, humor a napětí až do konce. Mnozí kladně hodnotili i originální ztvárnění scény. O přestávce probíhaly čilé diskuse na téma, kdo je vrah. A opravdu málokdo, jak se v závěru hry ukázalo, tipoval správně. Ani já tedy nebudu prozrazovat, kdo je ten zloduch, abych budoucím návštěvníkům nezkazila divadelní zážitek.

Mgr. Petra Matasová