Jádro na dosah – odborná exkurze do Jaderné elektrárny Temelín


V únoru 2018 jsme zorganizovali odbornou exkurzi s návštěvou provozu Jaderné elektrárny Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín, obecně často nazývaná Temelín (zkratkou ETE, dřív taky JETE nebo JET), je elektrárna s největším instalovaným výkonem v Česku. Je také jednou ze dvou jaderných elektráren provozovaných skupinou ČEZ.

Žáci byli rozděleni do dvou skupin, které absolvovaly exkurzi v opačném pořadí. Nejprve jsme se v moderním kinosále informačního centra zúčastnili úvodní přednášky a zhlédli poutavou animaci o štěpení jádra atomu, záběry z výměny paliva v reaktoru, dále popis areálu elektrárny a seznámení s provozem. Ve stejné místnosti je též k vidění mlžná komora.

Po ukončení prezentace následovala vlastní prohlídka celého provozu elektrárny. Protože průvodce se může pohybovat po areálu elektrárny maximálně s osmi osobami, musely se obě skupiny ještě rozdělit na poloviny. Postupně jsme prošli všemi přístupnými částmi elektrárny včetně strojovny a také jsme nahlédli do výcvikového simulátoru. V době naší návštěvy byl první blok elektrárny v plánované odstávce pro výměnu paliva a druhý blok běžel na plný výkon, tj. 1080 MW.

Exkurze byla studenty velmi pozitivně hodnocena. Své znalosti z oblasti energetiky obohatili o cenný zážitek, jímž zhlédnutí skutečného provozu  ETE nepochybně je.

                                                                                                              Ing. Martina Wohlrathová

učitelka odborných předmětů

[]