Jak se vyrábí TV a Bluray


Jak se vyrábí TV a Bluray – odborná exkurze do firmy PANASONIC AVC Networks Czech, s.r.o.

V lednu 2017 se žáci 4. ročníku oboru Elektrotechnika se zaměřením Telekomunikace zúčastnili odborné exkurze do továrny firmy Panasonic na Borských polích.

Panasonic AVC Networks Czech, s.r.o. (zkratka PAVCCZ) patří do rodiny společnosti Panasonic Corporation se sídlem v japonské Osace. Společnost PAVCCZ byla založena dne 13. března 1996. První televize o velikosti 14palců (36cm) opustila výrobní linku o rok později, dne 1.dubna 1997. PAVCCZ vyrábí Blu-ray přehrávače a významnou škálu televizorů LCD a OLED od těch nejmenších úhlopříček 19″ (48cm) až po 103″ (262cm), které je možné zapojit do domácí sítě, připojit na internet či sledovat 3D vysílání. Tyto výrobky se z Plzně vyváží do všech zemí Evropy a do Ruska. V letošním roce oslaví značka 100 let od svého založení.

Během exkurze žáci navštívili kompletní provozy výroby TV a Blu-ray přehrávačů od výroby základní řídící desky po zabalení televizoru nebo přehrávače do finálního obalu.

Žáci byli provázeni pracovníkem vývoje, takže se jim během téměř čtyřhodinové exkurze dostalo vysvětlení a ukázek všech postupů a zařízení, které pracovníci vývoje sami konstruují a oživují.

Součástí prohlídky byla i ukázka práce kolaborativních robotů, které firma nasadila do výroby na konci roku 2017.

Žáci si během exkurze udělali představu o všech výrobních a vývojových pozicích pracovníků firmy, na které by případně mohli nastoupit po ukončení studia na naší škole.

Ing. Karel Hajžman