Ticho, nahrává se!


Všichni žáci třetího ročníku měli ve čtvrtek 2. listopadu možnost zhlédnout inscenaci pražského souboru Tygr v tísni „Ticho, nahrává se!“. Autorky Marie Nováková a Zuzana Burianová vytvořily se čtyřmi herci (Kateřina Císařová, Barbora Šupová, Vojtěch Bartoš a Ivo Sedláček) autorskou inscenaci o (nejen) rozhlasových žurnalistech v době protektorátu. O kolaborantech, konfidentech a odbojářích. O proměnách funkce, úrovně a postojů médií v dobách Mnichovské dohody, Protektorátu Čechy a Morava a Pražského povstání.

Studenti tak poznali životní osudy Mileny Jesenské, Franty Kocourka, Zdeny Kavkové Innemanové, Aloise Kříže či herce Čeňka Šlégla, které byl nucen vystřídat Vlastu Buriana v propagandistických rozhlasových skečích, aby zachránil svou rodinu před transportem do koncentračního tábora.  Představení všem přítomným umožnilo lépe si představit atmosféru ve společnosti v době okupace.

Žáci vesměs hodnotili představení kladně a při diskusi během vyučování se zajímali o další informace, které by jim prozradily více o osudech v inscenaci zmíněných novinářů.

Mgr. Jan Anderle