Tematická exkurze do Švýcarska


První týden v září se studenti naší školy VOŠ a SPŠE vydali se svými vyučujícími do Švýcarska. Po nočním přejezdu si v Kostnici připomenuli těžký osud mistra Jana Husa. Procházeli místy, kde byl vězněn, souzen a konečně i místem upálení, které připomíná tzv. Husův kámen. Odpoledne si vyzkoušeli mnoho pokusů v Technoramě ve městě Winterthur. Po strmém stoupání je čekalo ubytování a teplá večeře v horské chatě v nadmořské výšce cca 1 000 m.

Druhý den si dopoledne prohlédli město Ženevu s průzračně čistým Ženevským jezerem a proslaveným vodotryskem, samozřejmě si vyfotografovali slavné květinové hodiny a Katedrálu sv. Petra, kde kázal reformátor Jan Kalvín, a už spěchali do autobusu, protože je čekala slavná evropská laboratoř pro výzkum částic – CERN. Je zcela mimořádné navštívit toto místo, protože je to specializované pracoviště 22 stálých států a 7 států ve funkci pozorovatelů, probíhá zde poznávání hmoty za pomoci urychlovače částic, na kterém se podílí i Česká republika. Pracovnice CERNu vysvětlila studentům historii této instituce, ukázala jim řídící centrum detektoru částic Atlas u LHC (velkého hadronového urychlovače). Kromě toho si žáci prohlédli expozici synchrocyklotronu.

Následující den směřoval autobus se studenty stoupajícími serpentinami až do výšky 2 300 m, kde byla vybudována největší evropská hydroelektrárna Grande Dixence Dam s hrází vysokou 285 m. Toto impozantní dílo měli možnost studenti vidět i uvnitř hráze, kde si zároveň vyslechli odborný výklad o budování a provozu této velkolepé stavby. V pozdním odpoledni vedla cesta našich studentů do krásného města Montreux, které si oblíbil i Freddie Mercury, na jehož památku zde byla postavena jeho třímetrová socha. Náročný den pak studenti zakončili procházkou po lázeňské promenádě, která je dovedla k vodnímu hradu Chillon.

Poslední den všechny čekala návštěva sýrárny Gruyere, pak čokoládovny Cailler. V obou místech si pochutnali na výrobcích zmíněných výroben a nakoupili dárky – nejlepší vzorky. Odpolední zastávka v Bernu umožnila prohlédnout si medvědí příkop, vždyť podle medvědů dostalo město svůj název a jeho obyvatelé jsou na ně právem hrdi. Další zastávka vedla k  Munsteru, asi 100 m vysoké katedrále. Cestou k autobusu si studenti ještě prohlédli Einsteinův dům. Třešničkou na dortu se pak stala poslední zastávka u Rýnských vodopádů.

Celá exkurze se velmi vydařila. Žáci si rozšířili obzory v mnoha oblastech a jejich dotazy směrované k vyučujícím: A kam pojedeme příště, svědčí o tom, že program byl velmi dobře připraven.

Mgr. Bohuslava Živná