Mezinárodní projekt partnerských škol VOŠ a SPŠE a FOS/BOS Cham.


Národní výročí“ ve sjednocené Evropě  aneb 100 let vzniku České republiky a 100 let vyhlášení  Svobodného státu Bavorsko.

Ve dnech 1.6. – 3.6.2019 byla realizovana první část mezinárodního projektu, který vypracovala paní Anna Ženíškova. Projekt byl dotován Krajským úřadem v Plzni.

 

Programový cíl projektu je reciproční setkání studentů partnerských škol VOS/BOS Cham Bavorsko a VOŠ a SPŠE Plzeň. Toto setkání poslouží jako přídavek k loňskému konceptu „Národních výročí“ České republiky a Bavorska s cílem rozšířit obecné povědomí o historických událostech v oblasti rozvoje obou zemí – hospodářství, ochrany životního prostředí, vědy, kultury a umění.

V rámci tohoto projektu se konalo putování po Šumavě. Cíl a náplň projektu přispěl ke spolupráci s partnerskými regiony Plzeňského kraje v oblasti školství a výměn mládeže.

Během 3 dnů skupina žáků 2.ročníku SPŠE Plzeň a FOS/BOS Cham navštívila jedinečný soubor historických architektur reprezentujících jednotlivé stavební slohy 13. – 19.století Horaždˇovicka. Naše putování začalo prohlídkou kulturní památky zámku v Horaždovicích. Potom jsme putovali na příkrý skalnatý ostroh Prácheň (512m n.m.) hradiště a hrad, který stejně jako například Říp nebo Blaník patří mezi takzvané národní nebo posvátné hory. Právě z tohoto důvodu se kámen z Práchně stal v roce 1868 jedním ze základních kamenů Národního divadla.

Žáky obou škol fascinovala velmi zajímavá prohlídka Rosenauerůva mlýna, historická expozice původního mlýna s praktickou ukázkou mlýnských strojů, sbírka historických turbín a odborný výklad o vývoji vodní síly. Ve městě je velmi zvláštním způsobem vyjádřená věčná památka Holokaustu. Na městské dlažbě jsou vidět rozeseté „Kameny Zmizelých“ Stolpersteine se jmény Židů, které vedou směrem jen z domů. Jeden „kámen“ –  jeden život. Velmi smutná dlažba.

Druhý den jme vyrazili do šumavského skvostu na Modravu a putovali Naučnou stezkou Povydří na Srní. Šli jsme podél koryta řeky Vydry, která tu vytváří v řečišti plném žulových balvanů krásné vodopádky, peřeje a tůňky a teče chráněným územím i evropsky  významnou lokalitou. Po cestě na Srní největším zážitkem pro nás byla možnost pozorovat smečku vlků ve výběhu v ekologickém infocentru. Stezka Povydří je právem považována za jednu z nejkrásnějších stezek na Šumavě. Třetí den jsme jeli do Sušice a podnikli sjezd Otavy na raftech.

Projekt přispěl tvůrčím způsobem k seznámení s reáliemi, kulturou, historií, tradicemi, vědou, technikou a současností ČR a posloužil na podporu volnočasových aktivit s cílem přípravy mládeže na soužití ve sjednocené Evropě. Při společných aktivitách žáků se kladl důraz na výchovu mladých lidí k solidaritě, toleranci a porozumění prostřednictvím interkulturního vzdělávání.

Na podzim 2019 se bude konat evaluace projektu v Bavorsku.

Anna Ženíšková

katedra HUP