Lineární urychlovač částic a jaderný reaktor VTTE 0


Ve středu 27. 3. 2019 ráno jsem společně s Mgr. Ilonou Pozděnovou a žáky 3.L sedla v rámci projektu  „Podpora odborného vzdělávání v Plzeňském kraji, CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_034/0008356“ do autobusu a jela nejprve navštívit Ústav jaderného výzkumu v Řeži u Prahy (https://www.ujv.cz).

Tam jsme měli domluvenou exkurzi jednak k jadernému reaktoru VTTE 0 (označení znamená výkon reaktoru do 5 kW). Využili jsme toho, že jaderný reaktor je část týdne v odstávce, tudíž otevřený a přístupný. Díky výkladu našeho průvodce myslím, že všichni pochopili cíl činnosti daného pracoviště (zkoumat jevy, které by mohly nastat v jaderných elektrárnách). Průvodce vysvětlil princip jaderného reaktoru, ukázal nám reálné palivové tyče. Na závěr jsme měli možnost nahlédnout do samotného jaderného reaktoru.

A jednak k lineárnímu urychlovači částic, kde jsme na základě výkladu zjistili, k čemu urychlovač částic slouží a co lze pomocí něho odhalit (např. zda byl Tycho de Brahe otráven).

Po skončení exkurzí jsme přejeli do Prahy – Holešovice, kde jsme měli v planetáriu v sále Cosmorama (sál s kopulí o průměru 23,5 metru) rezervovaný pořad Horizon (https://planetarium.cz). Film měl svého průvodce, který nás provedl historií výzkumu reliktního záření, na jehož základě se dá mimo jiné předpokládat vývoj vesmíru.

Mgr. Petra Heřmanová, vyučující fyziky ve 3.L