Filmový festival Jeden svět


V rámci největšího festivalu dokumentárních filmů o lidských právech na světě se naši žáci zúčastnili promítání a následné debaty na téma identita a její různé podoby v globalizovaném světě 21. století. Promítalo se v Knihovně města Plzně – v Polanově síni. Letos se koná již 21. ročník Mezinárodního filmového festivalu Jeden svět a to v Praze a dalších 35 městech České republiky pod záštitou neziskové organizace Člověk v tísni.

Vybraný dokumentární film „Follow me“ nás zavedl do pozadí sociální sítě Instagram a ukázal komplexní systém založený na podvádění, obchodu s uživatelskými účty, falešných profilech a mnoho dalšího. Reportér Nicolas se rozhodne nasbírat na svůj instagramový účet co nejvíce sledujících a prozkoumává způsoby, jak toho docílit. Postupem času se začíná více zajímat o pozadí této sociální sítě a odhaluje běžnému uživateli neznámé věci. Můžeme vůbec něčemu na Instagramu věřit?

Po skončení promítání měli žáci možnost vyjádřit svůj názor na danou problematiku či se zeptat na to, co je zajímá. Filmem se prolínala témata jako sociální sítě, osobnostní a sociální výchova, reklama, mediální výchova a gramotnost. S touto tématikou se pracovalo nadále v hodinách CSD.

Mgr. Lenka Koptíková