Studenti a normalizace


22 žáků 3. L se v pondělí 26. listopadu 2018 zúčastnilo zážitkového workshopu společnosti Post Bellum s názvem „Tak tohle neprojde“, který je určen pro studenty středních škol. Workshop by zaměřen na tematiku lidských práv, zejména svobody projevu a cenzury, a na rozvíjení mediální gramotnosti. Účastníci prožili tři ilegální schůzky během osmdesátých let minulého století a přípravu vlastního samizdatu. Poté byl každý podroben samostatnému výslechu.

Základní situace: Deset přátel se schází, aby společně oslavili narozeniny jednoho z nich. Není to úplně klasická oslava, dárkem pro oslavence je četba samizdatového vydání hry Largo Desolato od zakázaného autora Václava Havla. Zdá se, že nezůstane jen u toho. Co jsou účastníci oslavy ochotni obětovat pro svobodu slova? A mohou si mezi sebou věřit?

Mezi cíle workshopu patřilo seznámení se interaktivní formou s historickými reáliemi a lidskoprávní problematikou,rozvíjení sociální a emoční inteligence účastníků,výchova k toleranci a porozumění,rozvoj komunikačních a argumentačních dovedností účastníků a jejich schopnosti kriticky myslet.

Žáci 3. L se zapojili do všech aktivit, byli soustředění a dobře spolupracovali s oběma lektory – v jednom z nich ostatně poznali astronauta, se kterým si mnozí povídali během akce Otevíráme dveře vzděláním a který je ve skutečnosti absolventem plzeňské SPŠE.

Jan Anderle