O sociálním vyloučení tady a teď


Žáci 3. L se v pátek 16. listopadu 2018 setkali s terénními sociálními pracovníky ze společnosti Tady a teď. Jakub Chabr a Tereza Dvořáková je nejprve požádali o asociace – o slova, která žáky napadají v souvislosti se sociálním vyloučením. Na tabuli se postupně objevovala slova beznaděj, práce, osamění, ghetto, Romové, menšiny, nenávist, předsudky, otroctví, drogy, dluhy, odlišnost, kriminalita, lichva či zoufalství.


Řeč byla o ztrátě pracovních návyků, o způsobech, jakými lze spadnout do dluhové pasti, a také o sociálním bydlení, což je pojem, který mnozí lidé nesprávně chápou. Nejde o bydlení pro lidi, kteří nepracují, ale spíše o lidi, pro které je komerční byt z různých důvodů nedostupný – třeba kvůli barvě pleti. Diskutovalo se také o tzv. statusových symbolech, třeba o značkovém oblečení či telefonech, které mohou sehrát roli při začleňování do kolektivu.
Problematika sociálního vyloučení je příliš široká, aby bylo možné ji probrat během jedné hodiny, ale rozhodně děkujeme za odborný vhled, za náměty k přemýšlení. Mezi ně patří třeba nabídka dobrovolnické práce. Pokud byste třeba i vy chtěli pomoci, můžete doučovat děti ohrožené sociálním vyloučením. Stačí kontaktovat kohokoli ze společnosti Tady a teď.
http://tadyated.org/

Jan Anderle