EXKURZE FLOSSENBÜRG


Dne 15.listopadu 2018 se třídy 2.B, 2.P, 2.K a vybraní žáci 2.G a 2.F a paní učitelky Mgr.Zavadilová, Mgr. Koptíková, a Mgr. Blechová zúčastnily exkurze do koncentračního tábora Flossenbürg v rámci výuky dějepisu.

Koncentrační tábor se nachází v SRN, nedaleko hraničního přechodu Rozvadov. V letech 1938 – 45 zde bylo vězněno kolem 100 tisíc vězňů, minimálně 30 tisíc zde přišlo o život. Vězni museli těžce pracovat v místním kamenolomu nebo montovat součásti pro letadla. Zároveň vznikl systém 90 externích táborů, které byly rozmístěny od Bavorska, přes Čechy až po Sasko. V závěru války zemřelo navíc tisíce vězňů při pochodech smrti.

Studenti se prohlédli areál dnešního památníku, venkovní expozice (strážní věže, krematorium, táborovou kuchyni, prádelnu, židovský i křesťanský památník, arest), výstavu „Koncentrační tábor Flossenbürg 1938-45“ a shlédli filmový dokument „My jsme přežili – ostatní zde zůstali“.

Prohlídka památníku určitě udělala na studenty hluboký dojem a je vhodným doplněním výuky o holocaustu v předmětu Člověk ve společnosti a dějinách.

Mgr. Lenka Zavadilová