Milovnice na divadelních prknech


Pro žáky čtvrtých ročníků jsme letos vybrali hru Milovnice. Jedná se o dramatizaci stejnojmenného románu laureátky Nobelovy ceny za literaturu, Rakušanky Elfriede Jelinek.

Inscenaci má v repertoáru druhým rokem soubor BodyVoiceBand, který je složený z bývalých studentů jednoho ročníku DAMU. Metoda voicebandu, kterou do českého divadla přinesl E. F. Burian, byla pro většinu diváků nová, ale pro neobvyklý text víc než vhodná.

Román z roku 1975 v překladu Jitky Jílkové pro divadlo upravily Tereza Verecká a Zuzana Burianová (která je vnučkou E. F. Buriana), režírovala Jaroslava Šiktancová. Hraje se o lidském osudu či údělu, o lidských touhách, o lidské malosti, o ženách i mužích. Pohled autorky je velmi tvrdý, drsný, snad krutý, ale bohužel hodně přesný.

Brutální román Elfriede Jelinek Milovnice není rozhodně snadná četba – obsahově ani formálně. Opět se osvědčila práce s textem ve vyučovacích hodinách před návštěvou divadla. Kluky a holky z maturitních ročníků představení, které měli možnost zhlédnout ve čtvrtek 8. listopadu 2018 v plzeňském divadle Alfa, velmi zaujalo.

Jan Anderle