Tartuffe cvičí tai chi


Studenti druhého ročníku měli v pátek 26. října 2018 možnost navštívit generální zkoušku Moliérova Tartuffa. Divadlo Josefa Kajetána Tyla nám vyšlo vstříc a umožnilo nám jít na představení zadarmo.

Poprvé jsme v týdnu před představením vyzkoušeli systém pracovních listů, které studenty měly připravit na to, co uvidí. Na razantní interpretaci režiséra Martina Čičváka je ale dostatečně připravit nemohly.

Moliérův Tartuffe přitahoval ve druhé polovině 17. století pozornost diváků zejména tím, že ukazoval pokrytectví navenek zbožného člověka. V aktuální plzeňské inscenaci jde však o něco docela jiného. Tartuffe je nám představen jako migrant, běženec, kterého si důvěřivý Orgon vezme pod svou střechu a obdivuje jeho klidnou povahu, jeho umění tai chi, jeho skromnost. Orgonova rodina, to nejsou jako u Moliéra rozumní lidé, kteří prohlédli Tartuffovu přetvářku. Jsou to lidé povrchní, sebestřední, podlí a sobečtí. Neochotní naslouchat a porozumět. Do pasti, kterou na Tartuffa nastraží, nakonec padají oni sami a přicházejí o všechno.

Po představení jsme se všichni přítomní učitelé ještě narychlo sešli a shodli se na tom, že tento výklad jde zcela proti smyslu původního Moliérova textu. Vtipné to nebylo ani trochu a s vyzněním lze jen těžko souhlasit. Pokud se inscenace snaží říct, že pomoc druhým v nouzi nás nakonec zruinuje a zničí nám život, asi to není to nejlepší poselství.

Ale ztracený čas to nebyl – alespoň bude co se studenty rozebírat.

Jan Anderle