Oceněním aktivní účasti na Programu podpory odborných praxí v Česku a Německu


VOŠ a SPŠE Plzeň byla vyznamenána „Oceněním aktivní účasti na Programu podpory odborných praxí v Česku a Německu“.

VOŠ a SPŠE Plzeň je zapojena do programu mezinárodních mobilit, který umožňuje mladým lidem účast na odborné praxi v zahraničí, což je velmi významným přínosem pro jejích další odborný i osobní rozvoj.

Za podpory ředitelky školy Ing. N. Mauleové, MBA  se již  po druhé v Plzni  konala odborná praxe žáků naší partnerské školy FOS/BOS Cham z Bavorska. V minulých letech studenti VOŠ oboru Marketing vykonávali odbornou praxi ve firmách v Chamu. Projekty na Podporu odborných praxí vypracovávala vyučující němčiny paní A. Ženíšková.

V roce 2018 paní Anna Ženíšková vypracovala další projekt  pro Program podpory odborných praxí ve spolupráci s koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže Tandem.

A od 04.06. do 17.06. 2018 žáci 11.třídy FOS/BOS Janina Preiss, Fanziska Rahm, Ludwig Gschwentner a  Natalie Handy vykonávali odbornou praxi v Regionální kanceláři Plzeň Obchodní a průmyslové komory Regensburg a Česko-německé obchodní a průmyslové komory, Informačním centru Bayern-Böhmen Arberland REGio GmbH a Rakousko-německé knihovně v Plzni. Během svého pobytu na internátu naší školy žáci partnerské školy přispěli v oblasti reálií pro výuku německého  jazyka na VOŠ a SPŠE Plzeň a přiblížili moderní život mládeže v Bavorsku.  Jejich práce byla přínosem k rozvíjení znalosti kulturního dědictví Bavorska a dějin Německa pro zpestření výuky němčiny na naší škole. Žáky doprovázal učitel FOS/BOS Cham Gerhard Höcht.

V minulým školním roce paní A.Ženíšková vypracovala projekt odborné praxe bez podpory Koordinačního centra Tandem a od 20.03. do 07.04. 2017 žáci 11.třídy FOS/BOS Lekschas Stefan, Pregler Felix, Schiessl Clemens a Hoaghie Radu vykonávali praxi na naší škole. Během své praxe přispěli v oblasti reálií při výuce cizích jazyků. Byli k dispozici učitelům a žákům jako rodilí mluvčí. Během jejích pobytu  Plzeň navštívili vyučující partnerské školy Josef Bachmeier a Sabine Rygol VOŠ a SPŠE Plzeň.

V roce 2019 je naplánována další odborná praxe v rámci mezinárodních mobilit.

Anna Ženíšková

katedra HUP