100PY aneb „Sto let republiky očima pěti generací“


Studenti SPŠE Plzeň se v rámci hodin CSD zúčastnili výstavy k příležitosti oslav 100letého výročí vzniku ČSR. Výstava nese název 100PY „Sto let republiky očima pěti generací“  a představuje nám nejzásadnější události, které se ve městě staly od založení Československa. Samozřejmostí jsou fotografie a historické údaje v podobě vyprávění plzeňského rodáka Václava Neužila.

Součástí je i smyšlený příběh rodiny Němcových, která prožívá velké historické změny, o kterých studenti slyší ve škole. Pět generací řeší své problémy v rámci doby, ve které žijí a rozhodují se v různých, mnohdy nelehkých situacích.

Výstava je rozdělena do pěti sekcí = do pěti období s názvy: První republika a 2.sv.v., Osvobození a 50.léta, 60.-70.léta, 80.-90.léta a Současnost. Každé období si bylo možné prohlédnout v jedné určené místnosti, kde nechyběly historické údaje, smyšlený příběh o rodině či předměty té doby. Největší zájem u studentů vyvolala prvorepubliková kavárna hotelu Continental či osobní automobil Škoda 120 z 80.-90.let.

Důležité okamžiky připomíná i vitrína s předměty slavných Plzeňanů jako je například zlatá medaile z Nagana od Martina Straky či vzduchovka Kateřiny Emmons a řada dalších zajímavých věcí.

Expozice vhodně doplnila výuku dějepisu a základů společenských věd. Se získaným výukovým materiálem a informacemi se nadále pracovalo v hodinách CSD.

Mgr. Lenka Koptíková