Přírodovědná exkurze Švýcarsko


Třídě 3.L a 4.L se naskytla příležitost ve dnech 3. 9. – 8. 9. 2018 nejen poznat krásy Švýcarska, ale i navštívit CERN a nejvýše položenou hydroelektrárnu v Evropě.

Program čtyř dnů strávených v zahraničí byl velmi bohatý i pestrý.

V pondělí 3. 9. jsme nasedli pozdě večer do autobusu a jeli směr Konstanz, ležící na jihozápadě Německa, místo upálení Mistra Jana Husa. Tam jsme dorazili v úterý 4. 9. ráno. Jednak jsme si prohlédli historickou část města, jednak jsme šli k samotnému místu upálení.

Pak jsme přejeli do Schaffhausenu v severním Švýcarsku, nasedli na loď a nechali se dovézt pod největší evropské vodopády – Rýnské vodopády.

Den jsme zakončili ubytováním v horské chalupě.

Ve středu 5. 9. jsme dopoledne navštívili CERN (Conseil Européen pour la recherche nucléaire, česky Evropská organizace pro jaderný výzkum). Odpoledne jsme strávili v Ženevě.

Ve čtvrtek 6. 9. se autobus s námi vyšplhal do nadmořské výšky 2 300 m n. m., aby nám vyrazila dech nejvýše položená hydroelektrárna v Evropě, Grande Dixence Dam. Měli jsme možnost projít se uvnitř hráze a vyjet lanovkou na hráz.

Odpoledne jsme strávili na břehu Ženevského jezera, v lázeňském městě Montreux.

V pátek 5. 9. jsme nejdříve ochutnávali sýry a poznali jejich výrobu v sýrárně Gruyére. Pak jsme přejeli do jedné z nejstarších čokoládoven ve Švýcarsku – Cailler. I tady jsme viděli výrobu čokolády i ochutnávali.

Pobyt ve Švýcarsku jsme zakončili v Bernu, hlavním městě Švýcarska. Mimo jiné tady v letech 1903 – 1905 žil Albert Einstein a přišel zde na jednu část své speciální teorie relativity, dilataci času, údajně při jízdě tramvají.

Při přejezdech mezi navštívenými místy jsme poznávali i nádhernou krajinu švýcarských Alp.

Do Plzně jsme se vrátili v sobotu 8. 9. ráno plni dojmů, zážitků, vědomostí.

Mgr. Petra Heřmanová, vyučující fyziky ve 3.L a 4.L